Malaysia Hunters Truck Club

Selamat Datang Ke Forum Baru Untuk Kelab Lori Malaysia..Menunggu Bilangan Ahli Menjadi Ramai Lagi.Register Sahaja Jika Berminat..Dan Anda Boleh Mula Berforum. KAMI PERLU SUPPORT DARI ANDA UNTUK HIDUPKAN GROUP NI SECEPAT MUNGKIN. RAJIN2 JENGUK FORUM :)
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 nak beli lori 3 tan-2nd hand

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
cik_mat



Posts : 9
Join date : 20/02/2011

PostSubject: nak beli lori 3 tan-2nd hand   Fri Aug 05, 2011 1:33 am

salam semua,

dh lama aku x masuk sini.

aku nk beli lori 3 tan 2nd hand dan minta pandangan korg semua lh.

pilihan aku:

1-mitsubishi canter

2-hicom

3-isuzu

4-nissan ud

tlg bg pendpt korg positive n negative.......yg mana paling kurg bg mslh dan lori bagus buat keje dan apa2 lh yg berkaitan.

patut aku beli yg 2nd hand atau rebuilt? yg mana kurg bermasalah?

tq kwn2.....salam Ramadhan....
Back to top Go down
View user profile
am_trader



Posts : 61
Join date : 14/12/2010
Age : 32
Location : Meru-Klang-Shah Alam

PostSubject: Re: nak beli lori 3 tan-2nd hand   Mon Aug 08, 2011 8:17 pm

salam Ramadhan semua...

Wah cik Mat ada projek baik nampaknya tu, pandangan saya... semua pilihan cik mat tu memang model yang agak lasak
1). Canter: Kalau tak silap model local punya 3.9cc, BDM 950-5000KG/7500KG, ok gak sebenarnya, long distance pun sedap, cuma setahu saya part mahal sikit dari ISUZU/HICOM.Harga 2nd mahal sikit dari hicom kalau tak silap.

2).HICOM MTB150dx/MTB150dxl: Model yang banyak kita tengok kat jalan raya, 4334cc,BDM950-5000KG/7700KG, part pun banyak dan murah kat kedai, enjin lasak, saya pernah bawak muatan dekat 6 tan pun steady lagi. harga saya tengok paling2 murah dalam RM32k tahun 99-00. Ada 1 jenis lagi hicom 3 tan, model MTB150T, 2.8cc,BDM950-5000KG, body kayu belakang besar cuma kabin dengabn enjin je kecik sikit,rasa nya model ni ada turbo.Harga dalam RM28K 2nd hand.

3). ISUZU NPR: Macam hicom, 3.6cc/3.9cc, enjin asal yang di pasang dekat hicom di ambil dari model ni, kuat dan lasak, cuma setahu saya bukan "green engine", road tax la agak mahal. Road tax setahun dalam RM2200, berbanding hicom dalam RM800 je setahun.

4). NISSAN UD: Model idaman saya ni cik mat, Kuat gak model ni, kalau dengan permit BDM=10,000KG, Saya tengok antara model2 di atas, harga nissan UD masih lagi tinggi.

Pilihan antara 2nd hand dengan rebuilt?

Rebuilt: Nampak macam baru, puas hati, tapi bila jual harga jatuh sikit sebab kat jepun dah 2nd hand, datang ke Malaysia jadi balik 2nd hand. kalau tak silap rebuilt ada 3 gred M1,M2,M3, M1 yang paling baik sebab guna kat Jepun tak sampai 5 tahun. Bila register yang untung nya dapat plat baru.

2nd hand: Kalau boleh bila cik mat dah jumpa mana2 yang berkenan di hati, tengok owner lama terus gi jumpa tanya serba sedikit kenapa jual lori tu, saya pernah buat sebelum ni, Alhamdullillah...owner lama pun boleh sembang, jadi senang kita nilai ok ke tak lori tu.

Kawan2 lain kalu salah tolong betul kan, kalau ada info lain kita share kat forum, T.Q

Back to top Go down
View user profile
cik_mat



Posts : 9
Join date : 20/02/2011

PostSubject: Re: nak beli lori 3 tan-2nd hand   Mon Aug 08, 2011 9:10 pm

tima kasih Am.

projek baik punya xde lh......cuma nk tmbh lori.....setakat ni baru ada lori 2 tan. nk complete kan shj sbb bisnes movers kan.......alhamdulillah.

aku rasa nnti ada baiknya kalau group kita ni blh buat mcm konsortium.....so, blh kita pakat ramai2 ambik projek yg besar yg pakai lori byk........

hmm.......nmpknya mitsubishi canter pun ok jgk kan...........tp aku nk try dptkan isuzu dulu coz ada org offer harga yg agak murah jgk........tp mcm biasa lh sapa cpt dia dpt.....
Back to top Go down
View user profile
cik_mat



Posts : 9
Join date : 20/02/2011

PostSubject: Re: nak beli lori 3 tan-2nd hand   Wed Aug 17, 2011 11:04 am

aku beli lori isuzu npr71L 2nd hand.....itu je yg aku mampu.....ha ha

eh kt mana nk buat body kayu, besi khemah dgn khema hcanvas sekali yg murah tp kualiti ada lh jgk? lori 3 tan yg aku beli tu dr kedai hardware....so, body kayunya dh agak uzur....padan la dgn harga yg dia jual tu......

hrp2 ada yg dpt bantu aku.
Back to top Go down
View user profile
am_trader



Posts : 61
Join date : 14/12/2010
Age : 32
Location : Meru-Klang-Shah Alam

PostSubject: Re: nak beli lori 3 tan-2nd hand   Sat Aug 20, 2011 2:29 pm

wah cik mat lagi banyak la projek lepas ni,haha..brapa ribu beli isuzu?kalau tak silap NPR71L cabin macam hicom kan?Try tengok tempat ni, adsa rasa nya buat body lori

Sin Hong Wah Auto Engineering Works Sdn Bhd
Address: MBK 369, Jln Baru, Off Telok Gadong (Jln Mohd Yamin), 41200 Port Klang, Selangor
Telephone: (+65) 03-633722929
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: nak beli lori 3 tan-2nd hand   Today at 1:05 pm

Back to top Go down
 
nak beli lori 3 tan-2nd hand
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysia Hunters Truck Club :: Laman Sembang :: Perbincangan-
Jump to: