Malaysia Hunters Truck Club

Selamat Datang Ke Forum Baru Untuk Kelab Lori Malaysia..Menunggu Bilangan Ahli Menjadi Ramai Lagi.Register Sahaja Jika Berminat..Dan Anda Boleh Mula Berforum. KAMI PERLU SUPPORT DARI ANDA UNTUK HIDUPKAN GROUP NI SECEPAT MUNGKIN. RAJIN2 JENGUK FORUM :)
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Cadang nak beli lori, jalan sendiri

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Kidzx



Posts : 4
Join date : 03/01/2012

PostSubject: Cadang nak beli lori, jalan sendiri   Sat Jan 07, 2012 5:43 am

Salam 1 Malaysia kawan2 lori semua,

aku ni dah lama keja bawak lori, sampai skg ni aku ada rasa dah takmau lg keja dgn orang.
aku ingat nak beli lori sendiri (3 tan) dan jalan sendiri.

tapi masalahnya skg ni aku taktau lubang2, barang2, projek2 yg aku nak jalan nnt.

di sini aku nak tanya pendapat kawan2 semua psl niat aku ni nak keluar lori 3 tan sendiri jalan, adakah ia menguntungkan?
apa pula perkara2 penting yg mesti di ambil kira? kos? penyelenggaraan? pelanggan? projek? risiko?

aku juga nak minta tips2 untuk memulakan bisnes pengangkutan ni.
minta sifu dan otai2 beri tunjuk ajar..

Kid - budak baru belajar
Back to top Go down
View user profile
am_trader



Posts : 61
Join date : 14/12/2010
Age : 32
Location : Meru-Klang-Shah Alam

PostSubject: Re: Cadang nak beli lori, jalan sendiri   Sun Jan 08, 2012 8:42 pm

Sekadar berkongsi pengalaman....

bagus la bro dah ada niat nak kerja sendiri, time sarapan baru dok sembang tadi dengan member pasal benda ni, member ni dia pernah ambil kontrak dengan NSE transport Shah Alam, kalau nak peluang tu ada sebenarnya, boleh tanya kat sana. dari yang member bagi tahu NSE akan makan 20% dari sewa,term of payment 3 bulan. Kalau salah tolong betulkan.

Pada saya kalau bro jadi tauke dan jadi driver untuk permulaan kira ok la tu. Kita cuma kira kos minyak, gaji kita dan kos repair lori. Tapi klau ambil lori baru InsyaAllah 3 tahun kita bawa sendiri kos repair rendah lagi, tapi bayar loan bank lebih sikit la. Kena ada modal pusingan saya rasa dalam 10k sementara nak tunggu payment. Kalau ada member MHTC yang tahu pasal ni boleh share kat sini
Back to top Go down
View user profile
Musang71TRG



Posts : 13
Join date : 06/08/2011
Age : 27
Location : Klang

PostSubject: Re: Cadang nak beli lori, jalan sendiri   Tue Jan 10, 2012 1:45 am

Salam , saya rasa apa yang bro Am cakap tuh betol lah . Tapi kita kena kira juga kos tayar berapa sen 1km , kos roadtax serta insurtans , kos minyak berapa sen per kilometre . Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/masterkomandoejan
Kidzx



Posts : 4
Join date : 03/01/2012

PostSubject: Re: Cadang nak beli lori, jalan sendiri   Sun Jan 15, 2012 6:02 am

terima kasih reply bro am dan bro musang,

NSE tu New Sign kan? selain daripda tu ada tak lain2 kompeni area central dan utara (penang)?

lagi nak tanya la, antara body cargo, bonded dan curtain sider mana lebih ok dan menguntungkan?

Kid - budak baru belajar
Back to top Go down
View user profile
Kidzx



Posts : 4
Join date : 03/01/2012

PostSubject: Re: Cadang nak beli lori, jalan sendiri   Mon Apr 09, 2012 6:04 am

boleh tak bro2 bg no kontek nse shah alam tu?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cadang nak beli lori, jalan sendiri   Today at 1:01 pm

Back to top Go down
 
Cadang nak beli lori, jalan sendiri
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysia Hunters Truck Club :: Laman Sembang :: Borak-Borak-
Jump to: